Tuesday, July 14, 2009

Norrländsk kokkonst

Idag har vi njutit av Norrland med gommen. Den ena läckerheten efter den andra har ställts fram på bordet. Först, till frukost, serverades Blöta. En rätt, som jag aldrig hört talas om, men som är god och lättlagad. I sjudande, saltad mjölk sänker man ner några skivor hårt tunnbröd av typ Mjällom, som får ligga i tills de blivit riktigt mjuka. Då läggs skivorna upp på fat, täcks med en rejäl klick smör och avnjuts tillsammans med en eller flera skivor kall falukorv.


Sedan vi fått i oss detta blev det kaffebjudning hemma hos familjen E, som slagit på stort. Först 8 sorters kakor och när dessa var genomgångna, gammaldags vaniljglass med varm hjortronsylt. Att man råkade slumra till lite i vilstolen efter denna omgång må vara oss förlåtet.


Nåväl, efter et par timmars umgänge var det dags att stappla hemåt och förbereda middagen: Blodplättar på renblod och nykokt lingonsylt. Det är nog något av det godaste som finns.


Och i morgon fyller Kicki år och då bjuder traditionen surströmming! Fy fan vad man har det bra ibland.

1 comment:

India said...

Ja den här menyn hade nog min sambo gillat fast jag hade nog valt surströmming före blodmaten! Här har vi idag frossat i stuvad blomkål och stekt fläsk, det är sommarmat för mig