Monday, December 8, 2008

Julmiddag

På Thorskog har man inte det "gamla vanliga julbordet" med korvar och syltor, sillar och gratänger, skinkor och rullader utan man har nischat sig med en alldeles egen, specialkomponerad julmiddag, som körs fram varje år.


Först en tallrik med små delikata smakbitar från havet där sälta möter syra, syra möter sötma och sötma möter salt. Vackert att skåda och en njutning för gommen.


Efter detta en soppa på hummer och ostron med en ceviche gjord på pilgrimsmusslor och ostron, täckt av ett lätt chapagneskum och krönt med blad av den rara ostronörten från Italien. Denna soppa gör inte ont.


Nu kommer huvudrätten och då skall det bara vara ren. Inget annat duger. I år var renfilén rostad och rullad i brynt, finhackad scharlottenlök samt toppad med en liten läcker bit renkorv. Tillbehör var en puré på gulrot och palsternacka, en rödbetsgele, en rödvinssås och potatis rullad i örter och grovsalt. Smälter som smör på tungan.


Till slut så desserten, som var min barndoms förhatliga råmjölkspannkaka som nu förädlats till kalvdans med hjortonsorbet och en ring av bränt socker.


Pustande av välbehag vältrar man sig därefter ut mot salongen, fyller kaffe i koppen och rågar sitt fat med praliner, karameller, geléer och godis från det överdådiga gottebordet. Och förbannar att det är en vanlig tisdag i morgon. När man så väl behövt en lång härlig sovmorgon för att smälta mat och intryck

3 comments:

Anonymous said...

Vad kul/flott att ni blev bjudna på detta. och för oss andra att beskåda maten och läsa beskrivningarna.

Anonymous said...

Det är alltså lärare man ska bli för att få njuta av lyxiga julbord =)
God Jul på er alla
/Ammii

Anonymous said...

A/ Jo, fast i mitt fall fick jag vara lärare i 35 och ett halvt år innan detta inträffade. Är du ens så gammal????