Det kändes bra att läsa nedanstående om fin svensk matkultur, jag började häromdagen fundera över just svenskheterna i menyn hemmavid och insåg att det är främst när det är småbarn på besök som det är blågult på tallriken. Köttbullar med potatismos och lingon, risgrynsgröt, pepparkakor, glögg, pannkakor, våfflor, pytt-i-panna och fiskpinnar (inte så ursvenskt dock) är sådant som åker fram. Jag började nästan tvivla på mitt hemlands gastronomiska specialiteter.
Men nog är det så, att det svenska köket består till en del av rustik husmanskost och till en del av riktiga delikatesser såsom ren och hjortronssylt (måhända inte kombinerat). Men vad finns det däremellan? Den lite lagom fina svenska vardagsmaten, som för den skull inte innefattar pasta, couscous eller parmaskinka? Å andra sidan, snart kanske integrationstiden för pastan är över och den kan klassas som svensk, precis som potatisen. Jag får nog hem och läsa på lite, lax funkar ju alltid...
Men nog är det så, att det svenska köket består till en del av rustik husmanskost och till en del av riktiga delikatesser såsom ren och hjortronssylt (måhända inte kombinerat). Men vad finns det däremellan? Den lite lagom fina svenska vardagsmaten, som för den skull inte innefattar pasta, couscous eller parmaskinka? Å andra sidan, snart kanske integrationstiden för pastan är över och den kan klassas som svensk, precis som potatisen. Jag får nog hem och läsa på lite, lax funkar ju alltid...
1 comment:
Du glömmer väl inte vad vår store mästare sa? "All glädje utan rotmos är konstlad glädje"
Tänk dig bara en gyllengul portion rotmos med perfekt kokt fläsklägg, mör så den lossnar från benen bara man nuddar den med gaffeln....
Post a Comment